Mátra alján, falu szélén…

Bizony már 25 éve is megvan annak, hogy azt a bizonyos “első” kutyámat megvettem Tündétől és Győzőtől.

Amikor Magnus hozzánk került, rögtön az ‘Öreg néne őzikéje’ jutott eszembe, hiszen azonnal vittem is hozzájuk a kis jövevényt, hogy értő szemeikkel és tudásuk javával segítsenek, hogy ép és egészséges kutyát nevelhessünk belőle.

Tőlük tanultam anno mindent, és azóta is a szívemben hordozom a sok jót, így természetes volt, hogy oda viszem Magnust, ahol a legjobb kezekben tudom magunkat. Mint a mesebeli őz a gidáját…

Az egyik legfontosabb kérdés számomra a táplálás, hiszen ez még nekünk, embereknek sem egyszerű a mai világban. Az utóbbi évtizedben nagyon megszaporodtak a mérgezésgyanús kutyahalálozások.

Kutatni kezdtem. Úgy tűnik, sokszor nem valamiféle rosszindulat áldozatai ezek a kutyusok, hanem a táplálásukban csúszik valami nagyon félre.

Problémát okoz a genetikailag leromlott állomány is, gyakran a rossz minőségű tápok, de sokszor épp a konyhai koszt, és bizony a nem átgondolt etetési szokásaink is. Mennyivel egyszerűbb a juhokkal meg a kecskékkel! 😀

No, de a viccet félretéve – hiszen kedvenceink életéről van szó! – arra a következtetésre jutottam, hogy házilag – ahogy saját magunknak is – nagyon nehéz előállítani a minden szempontból kielégítő élelmet, és biztosítani a kiegyensúlyozott, harmonikus táplálást.

Ugyanakkor a tápok rengetegében is alaposan el lehet veszni, nagyon mellé lehet nyúlni, melynek következményeit bizony kutyánk fogja elszenvedni. Egy kutyás Facebook csoportban ajánlották a német JOSERA tápot.

A JOSERA csak emberi fogyasztásra is alkalmas húst tartalmaz, tartósítószerektől, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól mentes.

Lényegesen kevesebb kell belőle, így nemcsak, hogy költséghatékonyabb, de kevesebb akna is keletkezik utána a kertben. 😀

Nyilvánvalóan a kutya gyomrát és vázszerkezetét sem terheli meg oly mértékben, mint az a táplálék, melyből a többszörösét kell adni.

Kiderült, hogy Tündéék is immáron 10 éve forgalmazzák ezt a tápot, aminél nagyobb megerősítésre nekem nincs is szükségem, hiszen évtizedeken keresztül tapasztaltam hozzáértésüket.

Magnus az első perctől elfogadja és élvezettel fogyasztja, jutalomfalatként is örül neki, és a széklete is egészséges bélműködésről tanúskodik.

A jó minőségű tápok ára persze magas, és azt is be kell látni, hogy az ár nem feltétlenül arányos a minőséggel.

Kérdezgettem kutyás ismerőseimet, hogy körülbelül mennyit költenek havonta a kutyusuk táplálására függetlenül attól, hogy mivel is etetik kedvencüket.

Nagyjából 10-15 ezer forint körüli összeg jött ki általánosságban havonta. Aki házilag állítja elő a táplálékot, annak sem alacsonyabb a tényleges költsége, hiszen van fagyasztás, főzés, stb, és ahogy az elején említettem, nem is feltétlenül lehetséges a teljes értékű élelem előállítása.

A JOSERA adagolási útmutatója alapján kiszámolva, Magnus esetében ez lényegesen kevesebbre jön ki havi szinten, miközben biztosak lehetünk benne, hogy kutyánk mindent megkap, amire a szervezetének szüksége van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.