Nem leszünk sakáltanya

Magnus érkezése igencsak örömteli, az ok azonban, amiért amellett döntöttünk, hogy szükségünk van egy kutyára… nos, az rendkívül szomorú. Mindamellett persze, hogy a kislányom nagyon régi vágya egy kutya, azon belül is egy német juhász.

No, de lássuk a részleteket!

Évekkel ezelőtt szerettünk volna felépíteni egy családi mintagazdaságot a Gerecse oldalában, ám a sors akkor másként rendelkezett. Nem ragozom, mindenkinek megvan a maga keresztje.

Az élet hol itt, hol ott cibál, sokszor könnyebb lenne csapot, papot itt hagyni, és egy hátizsákkal elindulni a felkelő nap után.

De itt ez a darab föld. Nem akarok nagy szavakat használni, de a föld maga az élet. És egy aprócska terület fenntartható gondozásával is jelentős változásokat lehet elérni mind a saját életünkben, mind pedig a világban.

Talán az egyetlen igazi érték, amit örökül hagyhatunk a gyermekeinknek.

Végül is ha a jól csináljuk, akkor az utazás sem lehetetlen mindemellett. 🙂

Jobban megnézve bizony a tanyánkon is érezhetőek az éghajlatváltozás hatásai, ahogy a bennünket körülölelő erdőben is. Bizonyos fafajok menthetetlenül eltűnnek a közeljövőben, de a környékbeli elhagyatott, elhanyagolt szőlősök, gyümölcsösök talaján is láthatóak már az elsivatagosodás nyomai.

Tavaly már én is inkább csak port kaszáltam, mint a szántóföldi traktorok. A messziről dúsnak tetsző magas fű közt ugyanis a talaj bizony kopár, repedezett, nem fedi semmi, nem tartja meg a vizet.

Vannak akik vitatják Allan Savory elméletét, noha számos helyen, így többek között Magyarországon is bizonyított már a gyakorlatban. Mivel a mi céljaink között mindenképpen szerepel a fenntartható gazdálkodás, amelybe alapvetően beletartoznak a juhok és a kecskék, ezért Allan mozgalmától függetlenül is belevágtunk még az első hó előtt.

A jószágok hihetetlen gyorsasággal és precizitással tették rendbe a rendelkezésükre álló területet (egyelőre még nem tudjuk biztosítani számukra, hogy mindenhol legelhessenek a tanyán belül), és bár azt még ennyi idő után nyilván nem tudhatjuk, hogy a talaj helyreállításához mennyiben járulnak hozzá, de lelkesedésünkben jelentkeztünk a Savory Global hálózatba is, s legnagyobb meglepetésünkre 2019. január 4-én a Rókatanya meg is kapta a tagságot.

Január derekán azonban egy rendkívül véres nap köszöntött ránk. Pintyő, az idősebb kecskénk kivételével ugyanis minden jószágunkat elvesztettük egy sakáltámadás következtében.

Pintyő éppen azért élhette túl mindezt, mert nem jött ki a többiekkel, ezért külön volt zárva. Milyen az élet!…

Borzalmas mészárlást rendeztek a sakálok. Ahogy a területre mentem, két termetesebb puli is ott heverészett a haldokló jerke mellett, akiről mint kiderült, hasas volt, egy csöppnyi báránynak adott volna hamarosan életet.

A pulik véres pofáját látva elborult az agyam. Nem is gondoltam végig, hogy nyilvánvalóan nem ők végezhettek a jószágokkal, ők már csak a vérszagra jöhettek.

Akkora harag gerjedt bennem, mint aki a saját családját vesztette el. Mint kiderült, hetek óta keresték a két kutyát, még ki is volt plakátozva a környékbeli hirdetőtáblákon. Másnap tudtam meg, hogy ijedtükben hazáig futottak, úgy megkergettem őket.

A szomszédunk orvos, és vadász is egyben. Ő mondta el, hogy épp a bennünket ért támadás előestéjén hallotta a vadásztársaitól, hogy sakálok pusztítanak a környékben.

Orvosként négy napig küzdött még a jerkénk és báránya életéért. A konyhaasztalunkon műtötte, és magához vette éjszakára, hogy folyamatosan felügyelni tudja. A hősies kismama azonban végül feladta a küzdelmet…

Mindenki döbbenten hallgatja, olvassa mindezt. Az internetet fellapozva azonban látszik, hogy a vadgazdálkodók és a mezőgazdasági termelők körében már közismert tény, hogy az egykor őshonos sakálok a szerb háború időszakában felhúzódtak hazánk területére, és ma ismét elterjedtek mindenfelé.

Természetes ellenségük a farkas lenne, a vadászok pedig – bár ezt minden fórumon tagadják, de – nem érdekeltek az állomány szinten tartásában.

A jószág védelmére az egyedüli megoldás a kutya. Nagy feladat vár tehát erre a kis plüsskutyára, ha megnő. Neki kell megvédenie a tanyát és annak lakóit a betolakodóktól.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.