Ez a nap is eljött…

Ekkor:

Amikor Magnus még pici volt, két okból sem engedtük ki éjszakára. Az egyik, hogy nem volt kerítés, a másik pedig, hogy minél többet legyen velünk, hogy ismerjen és szokjon meg bennünket.

Aztán ahogy cseperedett, lassacskán a kerítés is elkészült, de a kánikulai melegben nem mertem megkockáztatni, hogy ne hagyja aludni a szomszédokat éjszakákon át. Augusztus közepe táján azonban éjszakára lehűlt annyira a levegő, hogy a többség már nem nyitott ablaknál aludt, így megpróbáltuk a kinti alvást.

Első nap hajnali kettőkor untam meg lelkes üvöltözését, nyiffogását, nyaffogását, teljes hangterjedelmének és hangszínskálájának próbálgatását. Olyan izgatott volt a soha nem hallott éjszakai hangok hallatán, hogy megállás nélkül rohangászott szerteszét a tanya minden szegletébe. Néha előtörtek belőle férfias hangok is, de inkább csak mint egy lakli kamaszból a tükör előtt, ahogy gyakorol.

Tudtam, hogy aznap nem alszunk, és hogy ez az a lehetőség, amikor tanítgathatom, hogy ha lehet, akkor a távoli kollégák hangaira ne reagáljon hangosan, ne énekeljen kórusban a szomszéd települések kutyáival elég, ha csak a tanyára behatolni akaró vadakkal és kóbor kutyákkal játszik bátorságpróbát.

S, láss csodát! Másnap már csak pontszerűen ugatott, határozott kiállással. Azóta is nyugodtak az éjszakák, csak néhány alkalommal ugat, amikor a szomszédokkal való együttélés szabályai szerint is elfogadható oka van rá. Igazi házőrző lett, büszke vagyok rá, pedig még csak kilenc hónapos.

Már csak azt kell, hogy valahogy végre megtanuljuk, hogy a juhok védencek, nem prédák. Nem bizonyul egyszerű feladatnak, pedig első perctől gyakoroljuk…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.