Kezdőlap Indulj innen
Portrék Értékfeltáró interjúk
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

a kereskedő

5 perc

Vadász Éva

l

ügyvezető – tulajdonos

www.peterstextil.hu

Navigare necesse est, vivere non est necesse – Hajózni muszáj, élni nem.

Cnaeus Pompeius Magnus ezekkel a szavakkal „bíztatta” a Sziciliából Rómába gabonát szállító hajósokat, hogy a viharos idő ellenére is hajózzanak ki a kikötőből.

Nem véletlen, hogy a Szélvadászokban egy hajós hasonlattal igyekeztünk megragadni a Peter’s Textil világát.

Szerintünk ugyanis kell egy bizonyos elhivatottság, és persze nagyfokú bátorság, hogy a turbulensen változó világ vad vizeire szálljon és vállalkozzon az ember évtizedeken át.

Ráadásul az erős vitorlavászon még az iparágukat is eszünkbe juttathatja. A textilt, amire a vállalkozásukat építették.

Mindamellett, hogy azt a vállalkozói szellemet, azt a képességet is jelképezi, amellyel meg tudják lovagolni a gazdasági és társadalmi környezet kiszámíthatatlan szeleit, hogy mindig a jó irányba haladhassanak.

Egy ilyen kereskedelmi vállalkozást eredményesen felépíteni és navigálni éppúgy összetett feladat és nagy szakmai tudást és kitartást igényel, mint egy korabeli kereskedelmi vitorlással felfedezni például a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán közti legfontosabb természetes átjárót, mint Magellán.

Ismerkedjünk is meg egy kicsit közelebbről a csapat tagjaival!

Évával kezdtük a beszélgetést az előző részben, úgy is illik, hogy elsőnek őt kérdezzem:

Reklámszakon végeztem a főiskolát, de hát a szocializmusban… Egészen más világ volt még az. A BÚTORÉRT-nél kezdtem dolgozni – kezdi Éva a történetét.

Akkoriban a MAHÍR volt az úgymond médiaügynökség (Csak a nyolcvanas évek végén kezdett megszűnni a monopóliuma – a szerk.).

Ez ugye a hetvenes évek… Nem volt mobiltelefon sem, de még vezetékes is alig. Csináltam, amit lehetett és használtam, amit el lehetett érni.

Elvégeztem még egy kétéves reklámpropagandista képzést is pluszban.

Amikor a BÚTORÉRT több részre szakad – többek között a DOMUS hálózatra és a BÚTORKER-re – én a BÚTORKER-hez kerültem. Oda választottak meg reklámcsoport vezetőnek.

Akkor még itthon nem nagyon beszéltek marketingről…

14 évig voltam itt reklámpropagandistaként, aztán elmentem szülni.

Otthon voltam a gyerekekkel, amikor az apósom feltette a kérdést, hogy lenne-e kedvem egy kicsit más területen is kipróbálni magam?

Ő ostyagyártással foglalkozott, többek között tölcséreket is készített. Felvetette, hogy érdemes lenne kipróbálnom a fagylaltozást. Gondoltam, miért is ne?!

Először elszegődtem valaki máshoz egy évre. Ott megtanultam, hogy hogyan is kell ezt csinálni, aztán az apósom vett nekem egy lágyfagylaltgépet. A mai napig megvan különben ez a gép…

Ez a fajta munka egyébként nagyon kemény volt, hiszen a néhány négyzetméteres kis pavilont 45 C°-ra fűtötték fel a gépek, mert ahogy fagyasztanak, úgy átadják a hőt a környezetüknek.

Ebben az időben durván 30 kilóval voltam soványabb. De, amíg nyáron rengeteget dolgoztam, addig télen 4 hónapot a gyerekeimmel tudtam lenni. Ráadásul pont, amikor iskolába jártak.

Akkoriban sokat nyaraltunk együtt a későbbi alapítótársakkal. Rengeteg közös programunk volt, együtt jártunk színházba, és szerettünk volna együtt is dolgozni.

Ebből lett aztán a Peter’s Textil. Addigra nekem már sokéves kereskedői és vendéglátói tapasztalatom volt, így valóban én lettem a kereskedő a csapatban – fejezi be Éva a bemutatkozását.

A következő részben kiderül, hogy még milyen sokféle agyra és zsenialitásra van szüksége egy ilyen csapatnak.

És ismét csak a hajós hasonlatnál maradva, mennyire szerencsés csillagállás alatt született ez a vállalkozás, hogy ennyi sokféle tudással rendelkező és szorgalmas ember így egymásra tudott találni, és együtt tudnak működni lassan három évtizede.

(Címlapképünkön Éva már szinte kis sem látszik a korabeli telefonok erdejéből)

Velünk tartasz?

Akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és tarts velünk a közösségi média felületeinken is!

[activecampaign form=1 css=1]

Ha te is ismersz olyan embert, akit méltónak találsz, hogy bemutassuk őt a magazinban, írj nekünk.

További portrék

reneszánsz ember

reneszánsz ember

Maga tervez és valósít meg mindent. Ételt, fűszerkeveréket, food truck-et, vállalkozást. Lokodi Ákos egy rendkívül kreatív és sokoldalú alkotó. Egy igazi reneszánsz ember.

bővebben
Két hét múlva örökké

Két hét múlva örökké

Bármit hozott is az élet, azt méltósággal, szeretettel és elfogadással kezelték. Hibáztatás helyett mindig a megoldást keresték. Nem azt nézték mit vett el az élet, és akkor is mindig adtak, amikor nekik sem volt miből. Végül amit más kidobott, abból ők jövőt építettek.

bővebben
Fentről súgták

Fentről súgták

Ezen a helyen és ezekben az emberekben genetikailag kódolt a vendégszeretet. És a történet tanúsága szerint, a Lugast az égiek is vendégháznak szánták.

bővebben

Pin It on Pinterest