Kezdőlap Indulj innen
Portrék Értékfeltáró interjúk
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

D-day Chicagóban

8 perc

Szerző: Papp Zoltán

2021.08.01.

Bár már számos hírportál beszámolt a Damjanich utca 50. szám alatti ingatlan felújításának két évvel ezelőtti elkészültéről, az épület azonban mintha még ma sem akarná abbahagyni a szépülést és a megújulást. Ottjártunkkor is még számos munkálat zajlott.

– Menjünk le, és akkor elmesélem a ház kultúrhistorikus történetét! – kezdi a beszélgetést Tárnyik Pál rendezvénytervező, a Magyar Rendezvényszervezés Aranykönyvének szerzője, a D50 Kulturális Központ és Hotel szakmai vezetője.

Tárnyik Pál D50

Ami ezután következett, az már önmagában is megér egy néhány napos látogatást a helyszínen, melynek során a környéket is egészen más szemüvegen keresztül fedezhetjük fel.

A ház története az egész városrész történelmének megismerésére is inspirál ugyanis.

Az évszázados falak és a tágas belső valahogy lelassítanak. Furcsa, hogy épp a legnagyobb népsűrűségű kerületben találunk zsúfolt életünkben egy pillanatnyi csendet.

Ki tudja? Talán ezt érezhette meg Majláth Gusztáv erdélyi megyés püspök is, aki 1901-ben saját családi vagyonából vásárolta meg az épületet az Esztergomi Főegyházmegye számára.

Pedig a háromemeletes épület 1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére eredetileg bérháznak épült, a szabályos úthálózatban elrendezett, túlnyomórészt háromemeletes, körfolyosós bérkaszárnyákból álló Chicagónak nevezett lakónegyed részeként.

Mérnökök jelölték ki a káposztaföldek és kusza konyhakertek közt a majdani utcák nyomvonalát. A teremtés lázában épült az új negyed, olyan sebesen nőtt ki a földből, hogy messzi kerületekből is a csodájára jártak. Amint a kívülállók számára is derengeni kezdett az egymást derékszögben metsző utcák könnyedén átlátható világa, az és(z)szerűség és a korszerűség tiszta képlete, a negyed megkapta egyesek szerint gúny-, mások szerint becenevét. Csikágó. Mert a képeslapok Chicagót, a tengerentúli prérimetropoliszt hirdették a modern városiasság netovábbjának. Csikágó, mert egyedül Chicagóban harapódzik ilyen sebességgel a ráció rácsszerkezete, és zabálja fel a környező üres síkságot. A keresztelő idején a bűnről még szó sem esett. Az új pesti negyed mintha versenyt futott volna az ismeretlen amerikai nagybácsival; két év alatt lett a semmiből.” – Békés Pál: Csikágó – gangregény

És valóban, a terület a török hódoltság utáni időkben még a városfalakon kívülre esett. Mai fejjel talán nehéz is elképzelni, hogy tanyák, káposztásföldek és szőlőskertek alakultak ki ezen az akkoriban művelésre és letelepedésre alkalmatlan, hordalékos árterületen, amely még napjainkban, a D50 mélygarázsának építésekor is kihívást jelentett. A korábban elvárt 2 szintes földalatti parkoló helyett csak egy szint készülhetett el.

Az 1870-es években a Nagykörút kialakítása adott lendületet a környék fejlődésének. S, ha nem is két év, de az 1880-as évek közepétől egy valóban intenzív, Chicago felépítési ütemre emlékeztető időszak alatt nőtte ki magát a lakónegyed, zömmel egyszerű homlokzatú és nagyrészt komfort nélküli egy, vagy két szoba-konyhás lakásokat tartalmazó bérházakkal.

Majláth püspök megfelelő helyet akart biztosítani a Főegyházmegye függetlenített hitoktatóként dolgozó papjainak, a Regnum Marianum Rendnek.

A Regnum Marianum lelki, szellemi közösség az 1800-as évek végén alakult, 1902-ben jegyezték be Rómában, mint kongregációt. Majláth Gusztáv püspök kezdeményezéséből jött létre, aki Erdélyből települt át Budapestre.

Az épület központi elhelyezkedése révén kiváló bázisává is vált a tanító rendnek, akik így összegyűjthették a környékbeli csellengő gyerekeket és fiatalokat, lelki és szellemi neveléssel, tanítással és szakmák átadásával egy kis jövőképet adhattak nekik.

Tárnyik Pál D50

1902-ben kápolnát is emeltek az eklektikus bérház udvarán. 1944. július 2-án azonban az amerikai légierő az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést kereste bombáival, de helyette a Damjanich utca liget felőli végét sikerült eltalálniuk.

Az egyik bomba pontosan ennek a bérháznak udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, melynek újjáépítéséről lemondtak.

Ma a bejárat melletti kis helyiségben kapott helyet egy parányi kápolna, hogy betöltse ezt a szerepet – mutat egy ajtóra Pál.

1951-ben betiltották a rendet, november 24-én pedig államosították a Damjanich utcai házat. Tanácsi szükséglakások voltak benne nagyon hosszú ideig. A mozgalom a kommunizmus évtizedeiben titokban folytatta tevékenységét. Emiatt három külön koncepciós perben (1961, 1965 és 1971) 13 regnumi atyát ítéltek el összesen 71 évre.

A kétezres években a főegyházmegye visszakapta a rossz állapotú épületet, de akkor erőforrás hiányában nem tudott vele mit kezdeni. A ház felújítására egy évtizeddel később kerülhetett sor, amikor a kormány erre támogatást adott, amit az egyház saját pénzével egészített ki.

– Az első tervek szerint egy egyházi kollégiumot kívántak létrehozni. Egy-két fürdőszobán még látszik, hogy nem hotelnek indult, de ezeket is folyamatosan szépítgetjük – folytatja Tárnyik Pál, miközben meg is mutat egy ilyen fürdőszobát nekünk.

D50

Csobota-Kis Árpáddal és Vadász Péterrel, a Peter’s Textil tulajdonosával közösen megállapítjuk, hogy ha Pál nem mondja, akkor bizony alig észrevehető a különbség, hiszen ezen fürdőszobák is rendkívül újszerűek és tetszetősek.

– Később az egyház visszakapott egy másik épületet a XI. kerületben, így végül abból lett egy kollégium. És mivel ennek az épületnek az elhelyezkedése is kiváló, meg a kinézete is nagyon szép, ezért úgy gondolták, hogy akkor inkább másképp legyen hasznosítva. Így lett belőle kulturális központ és hotel.

A konferencia- és szekciótermek, a vendégeket ellátó konyhaüzem, a rendezvényekhez szükséges kiegészítő funkciók léte lehetővé teszi, hogy magas színvonalú egyházi, üzleti, vagy egyéb kulturális rendezvény számára biztosítson otthonos környezetet. A központnak fontos szerepe lesz az eucharisztikus kongresszus helyszíneként is, Ferenc pápa szeptemberi látogatásakor.

Tárnyik Pál a legjobb utat választotta, hogy vonzóvá tegye a helyszínt. Természetesen egy cikk terjedelme nem teszi lehetővé annak a hihetetlen történeti és történelmi gazdagságnak a bemutatását, amivel a D50 és Erzsébetváros rendelkezik, de magamat is azon kaptam, hogy miután hazaértünk a látogatást követően, vadul bújni kezdtem az internet bugyrait további információk után. És meg kell mondjam, hogy izgalmas kultúrtörténeti utazásban volt részem.

Legközelebb már egészen más szemmel járom a Damjanich utcát és környékét, és nem csupán az ismert látványosságokért megyek oda. Köszönöm Pál!

Az épület tényleg csodaszép. Árpád olyan volt a bejárása során, mint egy kisgyerek Legolandben. Látszott rajta, hogy igazi, jó értelemben vett megszállottja a szakmájának. Nem is tudta leplezni lenyűgözöttségét, és kifogyhatatlan volt a kérdésekből.

Csobota-Kis Árpád D50

Péter számára is igazi paradicsom egy ilyen elegáns, mégis modern helyszín, melyet méltó módon fel lehet öltöztetni textíliákkal.

Peter's Textil D50

A D-day tehát…, pontosabban esetünkben a D50-day az utazóközönség meghódításának kezdeti napja. Sok sikert kívánunk Pálnak és csapatának a küldetéshez, az érkezőknek pedig felszabadult időtöltést a házban és környékén!

Tárnyik Pállal hamarosan folytatjuk a beszélgetést a The Life Explorers magazinban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és tarts velünk a közösségi média felületeinken is, hogy ne maradj le egyetlen epizódról sem!

[activecampaign form=1 css=1]

[gs-fb-comments]

További cikkek

Még ha pólust is vált a Föld

Még ha pólust is vált a Föld

Azon általunk már megismert vállalkozások, melyeknek sikerült túlélniük az elmúlt lassan két esztendőt a vendéglátásban, azok vezetői amellett, hogy soha nem ragadnak meg egy ponton, mindvégig megmaradtak nagybetűs embernek.

bővebben
Amerikába illő történet

Amerikába illő történet

Valószínűleg mindenki fel tud sorolni néhány világmárkát, melyek úgynevezett garázsvállalkozásként indultak a korlátlan lehetőségek hazájában. No, de mit kezdjünk egy olyan textilipari vállalkozással, amely…

bővebben
Share This
%d bloggers like this: