…egy kis öngondoskodás

Megszámlálhatatlanul sok cikk foglalkozik azzal, hogy a jelenlegi helyzet miért alakult ki, mennyire veszélyes és mik a várható következményei, ezért mi erre most nem szeretnénk kitérni.

Egy valami azonban óhatatlanul is eszünkbe jutott róla. Az otthoni hosszú távú élelmiszertárolás, vagy élelmiszerbank.

Mi csak olyan tíz éve találkoztunk először a gondolattal, egy önellátásról és önfenntartásról szóló előadássorozat kapcsán. A vállalat, ahol közösen dolgoztunk, mormon tulajdonban volt, és számos mormon munkatársunk is volt akkoriban.

Nagyon szerettünk velük dolgozni, mert komoly és mindenki számára hasznos gyakorlati tudással rendelkeznek akár a család, vagy egy közösség működtetése, akár a fentebb említett önellátás és önfenntartás kapcsán.

Fontos leszögeznünk, hogy hatalmas különbség van az előrelátó gondoskodás és az értelmetlen pánik között. A hosszú távú otthoni élelmiszertárolás egy tudatos, tervezett, folyamatosan karbantartott folyamat és tevékenység, szemben azzal, amikor az emberek impulzusszerűen, egymással versengve küzdenek meg olyasmikért, melyekre lehet, hogy nincs is szükségük, de a lemaradás, a hiány, a zsigeri félelem érzése hajtja őket.

Az élelmiszertárolás ősidők óta része az ember életének. Sokak életét mentette meg éhínség, háborúk, gazdasági válság idején is. Nekünk nagyon tetszett a mormonok modern kori példája. Egy nagyvállalatnál dolgozó családfőnek felmondtak, és az igencsak jó keresetének kiesése komoly gondba sodorta a családot.

Természetesen anyagi tartalékkal is érdemes gondoskodnunk az ilyen helyzetekről, de ez nem mindig megvalósítható, és nem is feltétlenül elégséges. A segítség az ő esetükben sem anyagiakban érkezett, de legalább annyira értékes volt. Egy ismerős család ugyanis jól felépített élelmiszerbankjából támogatta a bajbajutottakat az átmeneti időszakban, míg újra egyenesbe nem tudtak jönni.

Az ilyesfajta előrelátás tehát nemcsak saját magunkon és családunkon segíthet, hanem embertársainkon is. Fontos értékek ezek, amikor azt látjuk a bevásárlóközpontokban, hogy az utolsó, teljes karton kristálycukrot egyvalaki ragadja el vásárlótársai elől, szinte ökölharcig fajuló küzdelemben, miközben meg is oszthatná ezt az egyébként nem is alapszükségletet jelentő élelmiszert.

Persze egy ilyen otthoni rendszer felépítése komoly tervezést, a megvalósítása pedig időt igényel, de a mormonok példája is jól mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen, és nem kell hozzá világjárvány, hogy értelmét lássuk.

Elég, ha elesünk egy meghatározó bevételtől, vagy tartósan betegekké válunk. És a másokon való segítést se feledjük!

Ezért úgy döntöttünk, hogy mostantól több cikkben is foglalkozni fogunk a hosszú távú otthoni élelmiszertárolással, és annak megvalósítási lehetőségeivel. Igyekszünk megszólaltatni szakértőket is a témában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .