Kezdőlap Indulj innen
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?
Furcsa, de épp Samunak köszönhetjük, hogy felfedeztünk egy felfedezőt. Egy olyan kalandort, akiről talán még nem nagyon olvashattunk itthon, pedig két világrekord, számos díj, könyv és film fűződik a nevéhez.

Mindig nagyon büszkén mondogatjuk, hogy egy Suzuki Samurai tartja a Guinness négykerekű járművel elért magassági világrekordot, de az is nagyon érdekelt bennünket, hogy vajon ki volt az első rekorder?

És nagyon megdobogtatta a szívünket, amit találtunk…

A hír nem kacsa, az első ugyanis egy Citroën Kacsa, azaz 2CV (két ló – deux chevaux) volt, egy igazi kalandorral a volánja mögött. Márpedig kinek ne csalna mosolyt az arcára ez a kisautó?

De, hogy mi mindenre képes, azt Jacques Cornet, a Citroën 2CV autós világutazók úttörője mutatta meg a világnak, aki másfél évtizedes autós kalandozásai során 1.290 napot töltött úton 217.000 kilométeren át ilyen típusú autóval.

Jacques-ot szolid, mindig nyugodt, kiegyensúlyozott és mosolygós fickónak tartották, akinek folyton ott lógott a pipa a szájában, és mindig a kis Kacsa volánja mögött ült.

A Citroën és Jacques elválaszthatatlanok voltak. Kalandjaik 1953-ban kezdődtek, amikor Jacques Cornet és Henri Lochon Kanadába vitorláztak a kis Citroën társaságában, hogy aztán Labradorról, a világ ötödik legnagyobb félszigetéről (mely szintén egy felfedezőről kapta nevét) Észak- és Közép-Amerikán át, a Dél-Amerika legdélebbi területét alkotó szigetvilágig, a Tierra del Fuego-ig, azaz a Tűzföldig autózzanak. A visszaút pedig már Afrikán keresztül vezetett, átszelve a Szaharát.

Az 52.000 kilométeres út során állították fel azt a bizonyos négykerekű járművel elért magassági világrekordot (5.420 méter) a bolíviai Chacaltaya hegyen (mely rekordot csak 53 évvel később döntöttek meg egy terepjáróval) és a nem szállítójárművel elért legdélebbi szárazföldi pont világrekordját is.

Ez volt tehát a kezdet. Cornet példája követők sokaságát inspirálta, megkezdődött a Citroën 2CV utazások kora.

De Jacques sem állt itt meg. 1955-ben ismét barátjával, Henri Lochonnal indult útnak New Yorkból Mexikóvárosba egy 2 CV-vel. A 3 hónapos út során 20 000 kilométert tettek meg.

Cornetnek szinte alig jutott ideje, hogy befejezze az első kalandjáról szóló könyvét (2 Hommes 2 CV 2 continents – 2 férfi, 2 CV, 2 kontinens), máris újra nekivágott az újabb nagy utazásnak.

Ismét egy Citroën Kacsa volánja mögött, ám ezúttal Georges Khim festőművész társaságában. Az útvonal Párizs-Tokió-Párizs volt. Hazatérésekor Cornet újabb 45.000 kilométert írhatott képzeletbeli számlájára, megszületett egy új könyv, egy új film, több millió fénykép és Cornet 1957-ben elsőként nyerte el a Citroën „World Tour in 2CV” díját.

1960-ban ismét egy 2 CV volánja mögött indult útnak a Nílus-völgyébe és „Afrika tetejére” az Etióp-magasföldre. Ez alkalommal Paulette Jolivet az útitársa, akivel ez volt a nászútjuk.

1964-ben Cornet ismét Argentínát szemeli ki új célpontnak. A Buenos Aires-i Citroën gyárból kapott 2CV volánja mögött keresztül-kasul bejárja az országot, felfedezve annak minden zegét-zugát. Ezúttal egyedül. Az északi, bolíviai határon fekvő La Quiaca kisvárostól a világ legdélebbi városának is tekintett tűzföldi Ushuaia városáig autózik, ahol 1965-ben az újévet is ünnepli.

A 92 napig tartó utazása során több, mint 24 ezer kilométert tett meg.

Az autós világutazás szerelmese 75 éves korában, 1999. február 14-én, Valentin napon halt meg szülővárosában, Lyonban.

Állítólag egyszer azt mondta, hogy csak egyvalamitől fél: Lyonból Párizsba vezetni az RN7-es autópályán. – Túl veszélyes! – mondta.

Share This
%d bloggers like this: