Gasztroforradalomban született

Az elmúlt évek rendkívül pörgős turisztikai világának egyik mindenképpen szerethető hozadéka az a sokrétű és sokszínű kreativitás, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Különösen igaz ez a gasztroturizmus területén, melynek vívmányai beköltöztek privátkonyháinkba is, és amely ugyanakkor a világ élvonalába emelte hazánkat.

Trenddé vált a fejlődés, a mindig egyre újabb ötletek kidolgozása és megvalósítása. Többé már nem a gulyáskommunizmusban ‘védjegyeinkké’ váltakból élünk.

Ebbe a teremtő közegbe született meg Boros Regina gasztroblogger és kommunikációs szakember egy újabb ötlete 2018-ban.

Határ Péter barátommal autózás közben azon poénkodtunk, hogy a nagysikerű Macaron Napok után csinálhatnánk valami extrémebb dolgot is. Mondjuk egy olyan fesztivált, ahol minden étel és ital fekete.

A teremtő közeg egyben a közönség befogadóképességét is növeli, a kreatív ötletek gazdáinak nem kell úgy megküzdenie a meg nem értett zseni problémájával.

Sőt, egyfajta öngerjesztő folyamat alakul ki. Először csak a közönség nyitottsága fokozódik, majd nőni kezd az ingerküszöb és már az elvárások is megjelennek.

Bizton mondhatjuk, hogy a Black Food Festival sikerrel esett át a tűzkeresztségen.

Boros Regina előtt nem voltak ismeretlenek a gasztronómia sokak által szélsőségesnek tartott kortárs irányzatai.

Évekig élt Spanyolországban, méghozzá a legendás Ferran Adriá Acosta Costa Brava-i El Bulli nevű éttermének szomszédságában, így közvetlen tapasztalatai vannak arról, hogy mi fán terem a luxus étkeztetés radikális – molekuláris szintű – átfogalmazása.

Ferran Adrià Acosta sokak szerint a világ legjobb szakácsa – Kép forrása: Hosteleria Salamanca

A kósza ötletből két hónap alatt született meg az első Black Food Festival, amelyen egyedi fejlesztésű, sötét vagy fekete színű, ehető termékekkel léphettek színre a hazai szcéna leginnovatívabb szereplői.

A fesztivál a különleges, kiváló minőségű ételekről és italokról, a nyitottságról, a kreativitásról és a fekete szín szeretetéről szól.

Regináék nem álltak meg itt, egy hónappal Pest után Berlin következett, aztán Tel-Aviv, Helsinki, New York, Isztambul, London és Nairobi.

A legutóbbi és eddigi legsikeresebb fesztivált Tallinnban, Észtországban tartották, amelyen több, mint 4000 látogató vett részt.

Az észtországi Black Food Festival összefoglalója

Mindig a helyi gasztronómia élet szereplőivel próbálunk együttműködni, eddig több, mint kevesebb sikerrel. Az elnevezésen csak New Yorkban változtattunk, ott az etnikai érzékenységre való tekintettel a black-et dark-ra cseréltük, de Afrikában például nem értették félre az eredeti elnevezést sem.

Mitől forradalmi az ételek és italok feketére festése, illetve forradalmi-e egyáltalán?

Szerintünk a kreativitás térnyerésében a kis lépések is fontosak, és néha bizony egy látszólag egyszerű, vagy épp l’art pour l’art ötlet is egészen új (íz)világot teremt.

Pontosan ez történik a fekete ételek és italok esetében is.

Fotó: zhenskoe-mnenie.ru.

Számos alapanyag önmagában is fekete, vagy sötét színű (a tintahal tintája, fekete szezámmag, mák, fekete bab, fekete rizs, fekete curry, szeder, balzsamecet, stb.), és alkalmas más összetevők, vagy akár a teljes kompozíció természetes átfestésére.

Ezzel azonban az ízvilág is megváltozik. Egyes esetekben hangsúlyosan, míg más esetekben csak alátámasztásként a markánsabb ízek számára.

Ezért sem mindegy, hogy a résztvevők mennyire felkészülten, szakmailag mennyire megalapozottan kísérletezik ki és állítják össze a fogásokat.

Szerintünk az egész arról szól, hogy legyünk bátrak, merjünk kísérletezni, merjünk új utakra lépni a gasztronómia területén is. A saját konyhánkban is…

A Black Food Fesztiválon Magyarország legkreatívabb, legötletesebb séfjeitől, éttermeitől, cukrászaitól és más vállalkozó kedvű gasztro szakembereitől kóstolhatunk egyedi fejlesztésű, sötét vagy fekete színű termékeket.

Ez lehet fekete hamburger, fekete fagylalt, fekete, sötétkék, vagy más sötét színű macaron vagy sütemény, mélybarna étcsokoládés desszertek, bonbonok, éjfekete koktélok, kiváló minőségű kávék, teák, sörök, likőrök, de lehet teljesen természetes vegán, vegetáriánus, vagy mindenmentes finomság, fekete szezám, sötét és különleges színű zöldségek vagy gyümölcsök, fekete rizs, tészta, bab és még sok-sokminden más!

Augusztus 29-én nyitja meg kapuit a második magyar Black Food Festival, hogy a világ egyik legtrendibb gasztro élményét nyújtsa az újdonságokra és az izgalmakra fogékony közönségnek.

Bár eredetileg idén márciusban rendezték volna meg, de a világjárvány közbeszólt.

Szerencsére most úgy tűnik az augusztus 29-i időponton már nem kell változtatni, az angyalföldi OFF Kultúrszövőház pedig ideális helyszíne lesz egy ilyen unikális gasztronómiai eseménynek.

A fesztiválon megrendezik a Fekete Ételek és Italok versenyét rangos szakmai zsűri segítségével, a nap végén pedig kiosztják a Black Food of the Year és a Black Drink of the Year díjakat a nyerteseknek.

Nemcsak ételek, de design és divattárgyak, egyéb kiegészítő programok is várják a látogatókat – mind-mind a fekete színre hangolva!

A dark aláfestő dallamokról a fesztivál állandó DJ-je, Infraghandi gondoskodik ezúttal is.

Címlapfotó: Andrea Kalda Photography

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .