Kezdőlap Indulj innen
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

Hősöm útján játék – fedezd fel a Benned élő Hőst!

9 perc

Madarász Hajnalka “Pirki”

l

A Hősöm Útján önismereti társasjáték megálmodója, elkészítője

A játék weboldala: Hősöm útján társasjáték
Hajni email címe: info@szeretetmozaik.hu
Facebook oldal: facebook.com/szeretetmozaik

Hiszel a véletlenekben? Nos, én nem. Az én világomban minden egyes történésnek oka van. Vagy a múltból eredően, vagy a jövőnek egy pontjához vezető út részeként, de minden okkal történik.

Például, akkor értem meg, hogy miért felejtettem el vajat venni a közértben, amikor pár óra múlva egy újabb látogatást téve az említett helyen, a sorban állva találkozom egy régi ismerőssel, és ez a rövid kis beszélgetés teljesen feldobja a napom.

Vagy amikor „véletlenszerűen” indítok egy keresést a kedvenc böngészőmben, aminek a következtében olyan emberekkel hoz össze a „véletlen”, akik radikálisan megváltoztatják az életem útját, és terelnek olyan irányba, amire régóta menni akartam, csak magam sem tudtam, hogyan induljak el.

Természetesen nem vitatom, ha te másképp gondolod, a saját világodban igazad lesz. Az enyém meg egy másik világ. Ebben talán meg is egyezhetünk.

 

Hogy ezt most miért is osztottam meg veled? Nos, lássuk.

Képzeld el, hogy elmész egy kollégádhoz – aki mellékesen épp a fent említett „véletlenszerű” keresés eredményeként vált az ismerősöddé egyáltalán -, akinél még éppen jelen van az előző ügyfele, egy hölgy személyében. Erre nem számítottál, hiszen a megbeszélést négyszemközt terveztétek megejteni, és időre érkeztél.

Most képzeld el, hogy immár hármasban, kezdetét veszi egy olyan beszélgetés, ami során valami különösen szokatlan egyetértésben, nagyon gyorsan egymásra hangolódtok. Szóba kerül egy önismereti játék, amit az említett hölgy készített, és pár pillanattal később azon kapod magad, hogy a játék nálad van, a kezedben tartod, ráadásul nem csak kölcsön, hanem ajándékba kaptad meg. (Mielőtt legyintenél, szeretném felhívni rá a figyelmed, hogy egy igen értékes, több tízezer forintos játékról van szó, és igen, csak az imént találkoztatok…)

 

Mit gondolsz, szerinted véletlen alakult ez így? Figyelj csak…

Egy héttel később egy barátnőm meglátogatott engem. Elpanaszolta, hogy éppen milyen elakadása van az életében, és igazából semmi mást nem hallottam, mint amit már évek óta mondogat. Valamiért egyhelyben topog már jó hosszú ideje.

Arra lettem figyelmes, hogy kb. 10 perc leforgása alatt négyszer suhant át rajtam a gondolat, hogy „vedd elő a játékot”. Oké, legyen. Már rég megtanultam, hogy hallgassak ezekre a hangokra…

Mikor a barátnőm meglátta, gondolkodás nélkül kiszaladt a száján: „mikor jöttem idefelé, azt láttam magam előtt, hogy valami színes kártyákat raksz elém, de nem tudtam mik azok” – és íme, előtte hevertek a színes lapkák az asztalon.

Hősöm útján - Madarász Hajnalka "Pirki"

Azok a bizonyos színes kártyák

Hősöm útján - Madarász Hajnalka "Pirki"

Útilapkák, melyek mutatják az utat

A játék végére kiderült, hogy barátnőm azért küzd a saját hegyének a megmászásával, mert a világ egy szerpentinen vezeti őt, miközben, ha elcsendesítené a külső zajokat, képes lenne egyenesen haladni a csúcs felé. Persze megtaláltuk azt is, hogy milyen – számára fontos – értékeket kellene szem előtt tartania, és el kellene engednie a hiedelmeket, amik legtöbbünket kísérnek és csak arra jók, hogy akadályokat gördítsenek elénk.

Volt egy különös érzésem játék közben. Abból fakadt, hogy a barátnőmmel együtt, társként dolgoztunk azon, hogy leküzdjük az akadályokat és ráleljünk a megoldásra. Az ehhez vezető úton, egymást támogatva, odafigyelve, ugyanis elkerülhetetlen, hogy mély és komoly gondolatok, érzések, érzelmek törjenek a felszínre, amit a legtöbben profin elnyomunk mások jelenlétében, de még sokszor önmagunk előtt is.

Itt azonban ennek nincs helye. Itt kizárólag a kemény, őszinte valóság a helyénvaló, mert csak az visz előre az utadon. És amikor ez megmutatkozik, az egy különösen csodálatos szállal kapcsol össze azzal, akinek a társaságában ezt hagytad felszínre törni.

Most, 3 héttel később, barátnőm irányba állt, és látja a következő lépéseket, melyeket elkezdett megvalósítani. Elmondhatatlan öröm ez számomra, aki végigkísértem az elmúlt évek tipródásain, hogy végre látom elindulni. Hát még neki milyen élmény lehet!

 

Nos, most mit gondolsz? Véletlenek sorozata? Vagy ok-okozat?

Azért meséltem el ezt neked, mert szeretném, ha más szemmel néznél erre a játékra, ami nem is igazán játék. Inkább egy játékos formába öntött eszköz, aminek a segítségével bármikor válaszokat kaphatsz az életedben felmerülő kérdésekre.

Ha szkeptikus vagy, akkor ez valószínűleg nem neked való. De még akár ez sem teljesen igaz, mert kérdéseid nyilván neked is vannak. Csupán várhatóan nem fogod elhinni a válaszokat, amiket adsz saját magadnak. Erről viszont már nem a játék tehet…

Azonban, ha van egy picike kis manód, aki a válladon csücsülve a füledbe suttogja, hogy „Te figyelj már! Ez lehet, hogy nem is akkora sületlenség!”, akkor talán megengeded magadnak, hogy elhidd a válaszaidat.

Ebben az esetben azt fogod észrevenni, hogy ez a játék – amiben Te vagy a főhős -, bekúszik a mindennapjaidba, és szépen lassan eléri, hogy bármilyen okból előkapd, és már keresd is a saját válaszod, akár társakkal, akár egyedül.

 

De hogyan is tedd ezt?

Ami számomra nagyon meglepő volt a játékban, az az, hogy szokatlanul kötetlen. Nincsenek egzakt szabályok, csupán javaslatok, de igazából úgy játszod majd, ahogy éppen akkor, ott, a te helyzetedben számodra a legmegfelelőbb lesz.

Csak tedd fel a kérdésed!
(Célszerűen írd fel egy papírra, hogy el ne felejtsd, hogy egészen pontosan mit és hogyan kérdeztél.)

Egy kicsit megtanít, hogy figyelj a megérzéseidre, és azzal az eszközzel segítsd önmagad a válaszod megtalálásában, amit éppen ott helyesnek látsz. Ha még nem érzed teljesnek a választ, játssz tovább. Addig, amíg ki nem alakul benned az a bizonyosság, hogy megvan, amit kerestél, és a hősöd tovább tud lépni élete útján.

Hősöm útján - Madarász Hajnalka "Pirki"

Képkártyák – gondolatébresztő segítség

Hősöm útján - Madarász Hajnalka "Pirki"

Szókártyák – gondolatébresztő segítség

Természetesen nem kell a játék keretein belül maradnod. Ha vannak már bevált módszereid, amikkel a válaszaid kutatod, használd nyugodtan azokat is. Ha a játék elindít egy beszélgetést, vagy épp gondolatot ébreszt, ne szakítsd meg a folyamát! Hiszen épp ez a cél, hogy útjára induljon benned valami, ami elvezet a válaszodhoz!

Amikor a barátnőmmel játszottam, azt vettem észre, hogy felvillanyoz az, hogy támogathattam őt a válaszai keresésében. Úgy éreztem, végre tényleg előrébb jutunk, és csak jött egyik kérdésem a másik után.

Azon tűnődöm, milyen lehet, ha nem csak ketten játszunk, hanem egy család vagy egy baráti társaság? Egymás támogatásának és a közös beszélgetéseknek hihetetlenül nagy ereje van, és ez a játék megfelelő alap a kapcsolódáshoz. Lehet, hogy csak a kezdő lökés lesz, de akár a megoldásig is vezethet, ez csak rajtad, rajtatok áll.

 

Igen ám, de mi van akkor, ha neked „nincs kérdésed”?

Nos, ebben az esetben nem árt elkezdeni gyakorolni a kérdésfeltevést. Ugyanis kérdései mindenkinek vannak, csak van, aki nem használja ezt a képességét.

Talán gyerekként kinevettek egy csacsinak tűnő kérdés miatt, és te megtanultad, hogy inkább magad járj utána annak, ami érdekel? Talán csak beletörődtél az élet mókuskerekébe, és nem érdekel már, hogy mi miért történik, csak sodródsz, lesz, ami lesz?

Biztosan jó úton jársz??

 

Mi történne, ha elkezdenéd feltenni a kérdéseid?

Lassanként kiderülne számodra, hogy a saját belső gondolataid elvezetnek önmagad megismeréséhez. Általuk megtudhatod, ki is vagy te igazából, és mivel folyamatosan változol, képes leszel lépést tartani önmagaddal. Tudatosabbá válsz, és ráeszmélsz, hogy az életednek több értelme van, mint valaha gondoltad. De ehhez kérdezni kell, mert a következő lépés mindig a válaszokban rejlik!

A játék készítője – Madarász Hajnalka „Pirki” – nem véletlen választotta a „Hősöm útján” elnevezést ennek a kis zsáknyi iránymutatónak. Hiszen a célja, hogy az emberek – akár egyedül, akár társaságban egymást támogatva – dolgozzanak magukon a segítségével, és megismerjék önmagukat, kapcsolódjanak egymáshoz és ezáltal előrébb jussanak saját életútjukon.

Hiszi, hogy ettől mozdul majd előrébb a világ, és úgy gondolom, hogy ebben valahol igaza is van. Hiszen, ha mindenki csak egy kicsit élné tudatosabban az életét, egy picit ismerné jobban önmagát, és ezáltal képes lenne egy hangyányit jobban elfogadni a többi embert olyannak amilyen, máris szebb hely lenne ez a világ.

Hősöm útján - Madarász Hajnalka "Pirki"

Madarász Hajnalka “Pirki”

Hősöm útján - Madarász Hajnalka "Pirki"

Hősöm útján önismereti (társas)játék

Ha te is ismersz olyan embert, akit méltónak találsz, hogy bemutassuk őt a magazinban, írj nekünk.

[gs-fb-comments]

További portrék

A megállíthatatlan

A megállíthatatlan

Beszélgetés Hoffmann Henrikkel, a Hotel Ózon Residence superior tulajdonos családjának egyik tagjával, kinek lendülete hegyeket mozgat meg.

bővebben
Időutazás

Időutazás

a Bachusban keveredik számomra a nyolcvanas évek bujtori Balatonja, az Andrássy úti villák miliője a XVIII-XIX. század fordulójáról, a budai kisvendéglők kockás abroszos kerthelyiségei a rendszerváltás előttről, s a ma már csak emlékeinkben élő nagymamák fáradhatatlan vendéglátó szeretete.

bővebben
Share This
%d bloggers like this: