Kalandozások Portugáliában

Portugália nem véletlenül vált a turisták egyik legnépszerűbb úticéljává az elmúlt években. Az ibériai ország az ezredforduló óta rengeteg változáson ment keresztül. Különlegessége abban a kettősségben rejlik, amely a hagyomány megőrzése és a folyamatos megújulás között feszül. Ebbe a vibrálóan színes világba kalauzolja a kíváncsibbakat Felkai Piroska, aki két évtizede él Portugáliában.

„A kilencvenes évek elején kerültem kapcsolatba a portugál nyelvvel és kultúrával az ELTE Bölcsészkarán, ahol portugál-magyar szakos tanárként diplomáztam. 2000-ben költöztem Portugáliába és kezdtem magyar nyelvi lektorként tanítani a Lisszaboni Egyetemen, miközben a doktori kutatásom keretén belül a kortárs portugál irodalommal foglalkoztam. Az élet egy sajátos fordulata hozta úgy, hogy 15 évvel ezelőtt a bölcsészpályáról az idegenvezetés felé kalandoztam. Előbb magyar utazási irodák kerestek meg, majd portugál utazásszervezők is. A csoportos utak során merült fel a vendégek részéről az igény arra, hogy egyénileg utazókat kísérjek szerte az országban” – mutatkozik be a Kalandozások Portugáliában címmel turisztikai blogot is író Piroska.

A rendhagyó egyéni túrái során Piroska nemcsak helyszíneket mutat be, hanem a kulturális élet és a portugál mentalitás sajátosságait is.

„Úgy látom – és ezt a magyar turisták be is vallják –, hogy amikor megérkeznek, azonnal otthon érzik magukat Portugáliában. Szerintem azért, mert a sok különbség mellett, sok a mentalitásbeli hasonlóság is. A portugálok is melankolikusak, néha irigykednek és rendszeresen panaszkodnak is, ugyanakkor készségesek, nagylelkűek és nagyon jó vendéglátók.”

A lisszaboni, sintrai és portói sétákon Piroskával nem csak a szokásos turistaösvények ismerhetők meg, hanem bebarangolhatók a portugál városok helyiek által is kevéssé ismert helyei. A vidéki túrákon az óceánparttól az Serra da Estrela hegységig megismerhető a vidéki Portugália, és természetesen a semmihez sem hasonlítható változatos gasztronómiai kultúra.

A COVID-19 pandémia által kevésbé sújtott Portugáliába már most is lehet utazni – mondja Piroska. A schengeni országokból és társult tagállamokból, valamint az Egyesült Királyságból engedélyezett a beutazás, kivételt képez Spanyolország és Olaszország. A kontinentális Portugáliában a karantén nem kötelező az érkezést követően, de a repülőtereken hőmérséklet vizsgálatot azért végeznek.

Kötelező a maszk használata a tömegközlekedési eszközökön, személyszállító járművek igénybevételekor, és minden kereskedelmi és vendéglátóipari egységben is – kivételt képeznek a kerthelyiségek és a teraszok. Maszkban szabadon látogathatók a múzeumok és más zárt területű műemlékek, így a katedrálisok és templomok is.

A strandokon létszámkorlátozások vannak érvényben. Személyek között 1,5 méter, napernyők között 3 méter távolságot kell tartani, de a tágas fövenyeken ez eddig sem okozott gondot.

A tömegturistáskodásnál mélyebb, tartalmas élmények és kulturális beavatás, ezt kínálja a Kalandozások Portugáliában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .