Kezdőlap Indulj innen
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

Madártávlatból

3 perc

Bánhalmi Norbert

l

Profi fotós

Ott ült az Apátsági Rege Cukrászda egyik napfényes szegletében 2020 júliusában és elmélyülten beszélgetett. Odaguggoltam, és megvártam szelíden, míg rám pillant.

Mondtam, hogy a The Life Explorers magazin képviseletében jöttem, és boldogan adnék hírt erről a rendezvényről, az Olympus Most vagy Soha fotópályázatának eredményhirdetéséről és a kiállítás megnyitójáról.

– Akkor tiéd a közlési jog, te írod meg a cikket, és tőled oszthatja tovább mindenki – válaszolta nemes egyszerűséggel. És nem, nem azért mert ne lettek volna jó sajtókapcsolatai, vagy ne tudta volna saját maga is kiválóan megírni a beszámolót, hiszen napi szinten publikál.

Modern értelemben vett polihisztor, kifinomult érzékkel fordul modelljeihez, munkatársaihoz, megrendelőihez és családja tagjaihoz is.

Ott és akkor hozott egy döntést, mintha előre tudta és látta volna a nagytotált. Mint aki nem hisz a véletlenekben.

És valóban! Bánhalmi Norbert azzal a biztos tudattal éli az életét, hogy semmi sem történik véletlenül, mindennek oka van, minden és mindenki azért kerül az életünkbe, hogy segítse azt.

Most ne is használd a fényképezőgéped! – mondta, és bemutatta Szabó-Gamos Attilát. – Ő fog filmezni, neked csak annyi a dolgod, hogy belehelyezkedj a beszélgetésekbe, csak az interjúkra koncentrálj! – mondta mindezt úgy, mint aki tudja, hogy előre megtervezett kérdések helyett szeretek valódi érdeklődéssel és nyitottsággal fordulni beszélgetőpartnereinkhez, minden idegszálammal rájuk koncentrálva, mint ahogy Attila készíti a videókat.

A Norberttel együtt töltött közel fél év alapján azt hiszem joggal érezhetek egyfajta tudathasadásos állapotot. Olyan, mintha nem is magamtól mentem volna a tihanyi rendezvényre, hanem ő hívott volna oda.

Mintha csak látszólag tervezne velünk együtt az adott pillanatban, miközben ő már jó előre megrendezett volna mindent. Saját bevallása szerint is két-három lépéssel előrébb jár, miközben az adott szituációban számunkra ez gyakran szinte lehetetlen. És mégis…

Pedig a Medvesi Fotós Maraton egyik estéjén, egy szlovákiai kisvendéglő félhomályában fellebbentette előttünk gyermek- és ifjúkora színpadának vaskos függönyét. Olyan megpróbáltatásokon esett át, melyekből számomra misztérium, hogy hogyan tudott ennyire erős és harmonikus, egészséges lelkülettel kikerülni.

Más talán bosszút állna a világon, még ha nem is tudatosan, pusztán lelke romjaiból épített barikádok mögül.

Neki viszont nem temetetlen a múltja. A lehető legszebben dolgozta fel. Olyan erőt merített megtapasztalásaiból, mely másokat is felemel.

Tényleg úgy mesél róla, mintha csak egy színdarab lett volna. Pedig maga volt a valóság.

Mára csapatot épített belőlünk, a The Life Explorers magazinnak művészeti vezetője, az Olympus külső stratégiai tanácsadója és nagyköveteinek nagykövete, a Rege Galériának pedig kurátora lett.

Közöttünk jár, mégis madártávlatból lát mindent.

Ha te is ismersz olyan embert, akit méltónak találsz, hogy bemutassuk őt a magazinban, írj nekünk.

[gs-fb-comments]

További portrék

A megállíthatatlan

A megállíthatatlan

Beszélgetés Hoffmann Henrikkel, a Hotel Ózon Residence superior tulajdonos családjának egyik tagjával, kinek lendülete hegyeket mozgat meg.

bővebben
Időutazás

Időutazás

a Bachusban keveredik számomra a nyolcvanas évek bujtori Balatonja, az Andrássy úti villák miliője a XVIII-XIX. század fordulójáról, a budai kisvendéglők kockás abroszos kerthelyiségei a rendszerváltás előttről, s a ma már csak emlékeinkben élő nagymamák fáradhatatlan vendéglátó szeretete.

bővebben
Share This
%d bloggers like this: