Kezdőlap Indulj innen
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

Menet közben úgyis változik az utazó. Mert megérti az utat – avagy gondolatok az ökoturizmusról #001

5 perc

Drexler Szilárd és Schmidt Ferenc

l

Ökoturisztikai kutatók

Vannak filmek, melyekben az igaz értékeket egy magányos farkas képviseli, akit csak idővel értünk és szeretünk meg. De a folyamat éppen arról szól, hogy a tettei révén jutunk közel hozzá.

Beleszeretünk abba amit csinál, és azért szeretjük meg őt magát, ahogyan csinálja. Ismerős?

Számunkra egy kicsit ilyen Drexler Szilárd. Nem hajhássza a népszerűséget. Attól népszerű, hogy nyíltan és őszintén beszél mindarról, amiben tiszta szívvel hisz.

Drexler Szilárd

Gyermekkora óta nemcsak járja, de mindmáig nem is felejtette el megfigyelni a természetet, rácsodálkozni a szépségeire, mint egy gyermek. Aktívan igyekszik rávilágítani az anomáliákra a ma embere és társadalma, valamint a természet együttélésében.

Talán ezért is tud ilyen kiválóan rendszerben gondolkodni, legyen szó filmkészítésről, városfejlesztésről, vagy épp – és mindezekkel szoros összefüggésben – az ökoturizmusról.

Nagykövet. A természet nagykövete, aki érti az embert, érti annak motivációit, s elfogadja az alap törvényszerűségeket. Nem a vándort akarja megváltoztatni, hanem terelgetni őt az úton.

Amiben kell. Menet közben úgyis változik az utazó. Mert megérti az utat.

Schmidt Ferenc életének – ma már bizton mondhatjuk, hogy – legmeghatározóbb élménye egy olyan mentor volt, aki nem a mondvacsinált, nem a pályázati pénzek látványos és hangzatos elköltéséről szóló, hanem a valódi ökoturizmus világába vezette be tanítványát.

Dr. Gubán Pál nagy utazó volt. Élő, személyes, közvetlen kapcsolata volt a világgal.

Ferenc vezető turisztikai szakember, aki mindig mindenben azt keresi, hogy hogyan tehetne jót. Úgy él benne az ökoturizmus téma, mint a kitörés előtti vulkán, melynek tüzét mentora gyújtotta meg.

Schmidt Ferenc - Karitatív

Kapcsolatuk szép lassan barátsággá…, örök barátsággá fejlődött. S, e barát távozása csordítja túl a lávát Ferencben, hogy tovaterjedhessen mestere szemléletmódja.

Ferenc képviseli a nagybetűs embert. Az emberi jóságot. A vándort, aki már érti az utat. Talán ezért is olyan inspiráló őt hallgatni.

Miközben maga is sokat megélt és megtapasztalt, érett férfi és családapa lett, mintha lélekben megmaradt volna annak, aki egykoron felkötötte a megismerési vággyal telt útibatyut, mint a jó deák.

A deák szó eredete és mai jelentése gyönyörű egyvelege Ferenc személyiségének. Hiszen a szó fejlődéstörténeti útja a szolgáló, a küldönc, a tanult ember és a tanuló.

Ferenc szakmája és személyisége alapján is szolgál. Nagyon sokat megtanult mindabból is, amit nem lehet tanítani, s most van egy küldetése. Van mit mondania a világnak. Mentora igéjét, s ami mindebből benne formálódott értékké az évtizedek során.

A vándorvágy, a felfedező- és utazóvágy egyidős az emberiséggel.

De vajon hová veszett belőlünk az igazi felfedező? A megismerés vágya? Más népek, kultúrák, épített és természeti örökségek megismerésének és megértésének a vágya?

Miért érjük be azzal, hogy egy medence partján töltjük a szabadságunkat, miközben az bárhol is lehetne a világban? …talán csak pont nem ott, ahol éppen van.

Ha pedig valódi kalandra vállalkozunk, akkor azt miért nem úgy tesszük, hogy a természetre, az élővilágra, más emberekre, a helyi értékekre és a jövő generációira is gondolunk?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel a fejünkben kerestük meg a Ferencet és Szilárdot. A segítségükkel szeretnénk megérteni, hogy mi is az az ökoturizmus.

Fogadjátok szeretettel!

És ha már turizmus, akkor ne feledjétek, hogy a The Life Explorers magazin olvasóiként 10% kedvezménnyel vásárolhattok HungaryCardot!

HungaryCard

Ha te is ismersz olyan embert, akit méltónak találsz, hogy bemutassuk őt a magazinban, írj nekünk.

További portrék

A megállíthatatlan

A megállíthatatlan

Beszélgetés Hoffmann Henrikkel, a Hotel Ózon Residence superior tulajdonos családjának egyik tagjával, kinek lendülete hegyeket mozgat meg.

bővebben
Időutazás

Időutazás

a Bachusban keveredik számomra a nyolcvanas évek bujtori Balatonja, az Andrássy úti villák miliője a XVIII-XIX. század fordulójáról, a budai kisvendéglők kockás abroszos kerthelyiségei a rendszerváltás előttről, s a ma már csak emlékeinkben élő nagymamák fáradhatatlan vendéglátó szeretete.

bővebben
Share This
%d bloggers like this: