Kezdőlap Indulj innen
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

Osztály vigyázz!

6 perc

Szerző: Papp Zoltán

2020.09.27.

A satupad a padlásról került elő. Talán még én is találkozhattam vele valamivel több, mint harminc évvel ezelőtt.

Nagypapáink hagyatéka, az öreg satupad…

De már az épületek is csak halványan derengenek az emlékeimben. Ez volt talán a kantin, azt hiszem itt vettem át az egyenruhát és a surranót…

Merthogy egykori laktanyám területén működik ma a kamaraerdei Szabad Waldorf Gimnázium, ahova egy ünnepélyes átadóra érkezünk az Olympus forgatócsapataként Szabó-Gamos Attilával.

Innen a címben szereplő hatalmas ellentmondás, hiszen egy Waldorf iskolában soha nem hangozna el ilyen parancs.

Amikor Szűcs György kertművelés tanár átvette a gimnazisták kézműves oktatásának feladatait is, akkor csupán az otthonról hozott kalapács, csavarhúzó, meg talán még egy két kéziszerszám jelentette az eszközparkot a frissen átköltözött diákok számára.

Márpedig az ősi kézműves technikák és megmunkálási folyamatok, valamint az anyagismeret után a középiskolások már elérkeznek a mai modern kéziszerszámok és kisgépek működésének és használatának megismeréséig is.

A Waldorf iskolák a szülők hathatós hozzájárulásaival működnek, így egy modern, megbízható, strapabíró, biztonságosan használható géppark beszerzéséhez jól jön egy kis vállalati segítség.

György Tibor a HiKOKI Power Tools Magyarország ügyvezető igazgatója középen, tőle jobbra Szűcs György a Szabad Waldorf Gimnázium tanára, balra pedig Kristóf Csaba termékmenedzser.

Szűcs György megkereste hát a HiKOKI Powertools Magyarországot, mely a 110 éves HITACHI leányvállalataként indult, és csúcstechnológiás termékeivel szinte a világ összes országában jelen van.

Számos fejlesztés kötődik a nevükhöz, és mi sem mutatja jobban életképességüket, mint a kaotikus idei évben elért eredményeik és ez a mostani adományozás is, melynek keretében különféle szerszámgépeket ajándékoznak a Szabad Waldorf Gimnáziumnak.

Lassan megtelik az öreg satupad és az épületek között felállított rögtönzött kis stand is a különféle akkumulátoros gépekkel.

 Évszázados és modern jól elférnek a Waldorf világában

 

 A HiKOKI gépei, melyekkel bárki biztonságosan és problémamentesen alkothat.

 

 2018-ban kezdték el használni a HiKOKI nevet a HITACHI helyett, de minden más ugyanaz, és folyamatosan fejlődik tovább.

Kristóf Csaba, a HiKOKI termékmenedzsere nemcsak az átadóra készül lelkesen, de titokban a diákok tudását is próbára szeretné tenni lendületes, szemléletes és ugyanakkor humoros előadásával.

Kristóf Csaba, a HiKOKI Power Tools Magyarország termékmenedzsere

 

Csaba felkészülten várja a kezdést.

 

Látszik, hogy a HiKOKI valóban nagyon komolyan veszi ezt az adományozást, hiszen menet közben megérkezik György Tibor, a HiKOKI Power Tools Magyarország ügyvezető igazgatója is, aki immáron 25 éve irányítja a hazai csapatot.

Még első horgászbotját is maga készítette…

Szívmelengető, ahogy megnyitóbeszédében Tibor felidézi saját gyermekkora emlékeit, mikor is édesapjától tanulhatta a legkülönfélébb eszközök és tárgyak elkészítésének módjait.

György Tibor, a HiKOKI Power Tools Magyarország ügyvezető igazgatója nemcsak gépeket adományozott, hanem élettörténetének tanulságos részeit is.

György Tibor, a HiKOKI Power Tools Magyarország ügyvezető igazgatója nemcsak gépeket adományozott, hanem élettörténetének tanulságos részeit is.

György Tibor, a HiKOKI Power Tools Magyarország ügyvezető igazgatója mesél gyermekkori élményeiről.

György Tibor, a HiKOKI Power Tools Magyarország ügyvezető igazgatója mesél gyermekkori élményeiről.

Azt hiszem nincs is annál jobb, mint amikor saját megéléseiből táplálkozhat az ember, különösen egy olyan környezetben, mint amilyen egy Waldorf iskola.

Itt végképp nem érdemes üres marketingszöveggel operálni.

Az őszinte gondolatok és a személyes hangvételű történetmesélés tökéletesen megágyaznak Kristóf Csabának, aki szinte egy szabadtéri gyakorlati foglalkozásnak is beillő gépbemutatóba kezd.

A magyar Bruce Willis. 🙂

 

…és a fegyvere. 🙂

 

Mindkét menedzser rendkívül hiteles, tisztán látszik, hogy szakmai tudásuk mélyen beágyazódott, valódi gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek.

 

Nem csupán önmagukban a gépeket, hanem a használatuk miértjét és mikéntjét, valamint a működésük mechanizmusát is megismerhették a diákok.

 

Ha vízalatti fúrásokra nem is alkalmas, de az ilyen balesetektől akkor sem kell félteni az IP56-os szabványnak is megfelelő behajtót.

 

Vígan működik tovább a kis fürdőzés után is.

A víz után tűz, bár a látványos felvétel ellenére itt épp annak demonstrálása történik, hogy bár szeretünk mindent sarokcsiszolóval megoldani, ez nem biztos hogy előnyös, mondjuk egy gázvezeték javítása közben.

 

…és egy szikramentes megoldás az előbb említett feladatra.

 

Az iskolai asztalosműhely egyik talán leggyakrabban használt eszköze lesz ez a gérvágó fűrész.

 

Die Hard – az elpusztíthatatlan. Nem leég, ha túlerőltetik, hanem letilt és reklamál.

Rengeteget kérdez a fiataloktól, igyekszik összekötni a tanulmányaikat a gépek működésének ismérveivel, hogy ezzel is rávilágítson a tanultak és a valódi élet közötti fontos összefüggésekre.

Hogy milyen értéke van mindannak, amit a suliban tanulnak a diákok.

Szóba kerül Newton és Faraday, de nem száraz felsorolásban, hanem érthető gyakorlati bemutatással és magyarázatokkal, a diákok személyes élményeinek a felidézésével.

Egy hasznos ajándék, egy pakli kártya az egyik résztvevő pedagógus kezében.

A srácok láthatóan egyre lelkesebbek, Csaba pedig kiváló pedagógusnak bizonyul, és bőkezűen osztja a jutalmakat is, hogy bátorítsa és elismerje a válaszadókat.

A Waldorfokban szerencsére még élik és élvezik a társasjátékok örömteli világát.

Nem tudom, hogy Tibor és Csaba mennyire ismerik a Waldorf pedagógiát, de talán ösztönösen is érezték, hogy hogyan adhatnak valódi értéket ebben a környezetben.

Egy Waldorfban mondjuk amúgy sem rohannak a gyerekek úgy a szünetre, de ezúttal szinte úgy kell őket tessékelni.

A Szabad Waldorf Gimnázium így nem csupán professzionális gépekkel, de a diákok értését és megértését segítő, emlékezetes előadással is gazdagodhatott a HiKOKI jóvoltából.

A videót Szabó-Gamos Attila, a Gamos Videography alkotója készítette.

És a végén engedtessék meg egy kis reklám:

Hálásak vagyunk az Olympusnak, mert Csaba dinamikus mozgását még állványról is lehetetlen lett volna az öttengelyes képstabilizátor és a rendkívül gyors autofókusz nélkül rögzíteni, nemhogy kézben tartott kamerával.

Szabó-Gamos Attila munka közben az Olympusszal

[gs-fb-comments]

További beszámolók

Bug Parts – VW Őszi Börze

Bug Parts – VW Őszi Börze

…hiába volt borús az ég szinte egész nap, mindenkin azt láttam, hogy attól a perctől, hogy ténylegesen is megérkezett… nos, attól a perctől fülig ért a szája. Én is így voltam ezzel. Hiába az örökkévalóságnak tűnő kora reggeli utazás a depressziós szürke maszlagban, a sok kereklámpás Volkswagen veterán és a vendégsereg között vibráló baráti hangulat pillanatok alatt feljavította a kedvem.

bővebben
Torz tükörben elenyészik a lelkünk

Torz tükörben elenyészik a lelkünk

A nyári táborunk kezdetére gondolok. Nagyon sokan voltunk. Nagyon sokfélék. Ugyanezen torz világ különböző szintjeiről érkeztünk. Az utolsó napon mégis mindnyájan a könnyeikkel küzdve értékeltük a velünk történteket.

bővebben
Ládasztorik #1

Ládasztorik #1

…a láda éppúgy passzol a vagabund, vanlife, slowlife életformához, mint a pörgős üzleti és hightech világhoz, vagy éppen az építőiparhoz

bővebben
Share This
%d bloggers like this: