Kezdőlap Indulj innen
Portrék Értékfeltáró interjúk
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

Pizza Truck Szenvedély

4 perc

Ákos & Erika

l

A’s Pizza Truck

Weboldaluk:
A’s Pizza Truck

Ekkora távolságból sajnos még nem kóstolhattam, de ha olyan finom a pizzájuk, mint amilyen nagyszerű emberek, akkor akár még odautazni is érdemes! 😉

Épp Új-Zélandon feszültem életem egyik nagy kihívásának Erika tanácsait hallgatva, aki ekkor már Kanadában élt férjével, egykori kollégámmal, Ákossal és két gyermekükkel.

Pont azért kezdtünk beszélgetni, mert bár az évek során mindig messzebb és messzebb sodródtunk egymástól fizikailag, de valamennyire azért követni tudtuk a másik életét, és hát az nem kis dolog amit ez a fantasztikus család végigcsinált a tatabányai lakótelepről indulva, így bőven volt miért kérdeznem őket abban az élethelyzetben.

Ezen beszélgetés során említették sejtelmesen, hogy ők is egy nagy döntés előtt állnak. Cseppet megszeppentem, hogy milyen nagy döntés lehet még azok után ahova eddig eljutottak, és hogy mekkora lehet akkor az én kihívásom ehhez képest?

Csak lassan állt össze a puzzle a képeiket látva később az interneten, hogy mi volt az a nagy döntés.

Nem elég, hogy kiküzdötték magukat először Írországba, majd három év után tovább tudtak lépni Kanadába, ahol megszerezték az állampolgárságot is, most még azon morfondíroztak, hogy belevágjanak-e életük vállalkozásába.

Mintha az egész eddigi útjuk nem lenne bőven annak nevezhető. De nem! Ők nem állnak meg, és ez a csodálatos hajtóerő teszi az életüket is egyre teljesebbé.

Tisztességgel beiskolázták a gyermekeiket, szépen felépítették az életüket, sportolnak, zenélnek, kirándulnak, csodálatos helyekre utaznak, a kemény munka mellett élvezni is tudják az életet. Azt hiszem, vagyunk páran, akik ennyivel is bőven megelégednénk.

Szerintem óriási lélek kell, hogy a világ másik végén egy valódi vállalkozásba kezdjen az ember két gyermekkel az oldalán, és persze hatalmas szenvedély a pizza iránt!

Merthogy Ákosék egy saját pizza truck-ot indítottak útnak A’s Pizza – Truck néven.

A pizzájukban pedig éppen az a kísérletező, az örök elégedetlen, a változtatni akaró, az a kíváncsi lélek jelenik meg, amely az életükben is viszi előre őket.

Az okozott elviselhetetlen éhségérzetért nem vállalunk felelősséget. 🙂

No, de ne szaladjunk ennyire előre, térjünk vissza a kezdetekhez, legalábbis, ami a pizza iránti szenvedélyüket illeti!

„Ha nincs Írország, akkor nem lennék ott a pizzával, ahol most vagyok. Az volt az első hely ahol lehetőségem nyílt kipróbálni a saját elképzeléseimet.”

Az írországi pizzéria egy kis családi vállalkozás volt. Ákos ott ismerkedett meg a klasszikus, kövön sütött, lapáttal történő, teljesen kézzel készített pizza sütésének módszerével. Az indulástól ott dolgozott.

Itt alkothatott először teljesen saját pizzát. Jobban mondva kellett alkotnia, mert a tulajdonos család semmit nem értett a dolgok ezen részéhez, és nem volt egy sablon recept sem, amit Ákosnak kötelezően be kellett volna tartania. Így hát neki kellett letennie az alapokat. És ez valószínűleg az egyik legfontosabb mérföldkő a történetben…

A helyet azóta már eladta az alapító család. Sajnos sosem tudott kitörni és igazán befutni. Ákosnak sokszor eszébe jut, hogy hol lenne most az a kis kuckó, ha akkor annyit tudott volna a pizzáról, mint amennyit most tud.

„Akkoriban csupán a felszínét kapargattam annak, amit most tudok. Az elmúlt 6-8 év tapasztalata miatt vagyok ezen a szinten.”

De mi is ez a szint, és milyen út vezetett idáig?

Írország egy csodálatos hely volt a család számára, valami mégis tovább hajtotta őket Kanada végtelenségébe.

Talán éppen az a mérhetetlen szabadság és kiteljesedési vágy, amely a pizzatészta iránti szenvedélyükben is megjelenik.

Ákost már a megérkezésük utáni második napon felvették egy 250 székes olasz étterem fő pizza szakácsának. Itt tanult meg tüzes sütővel dolgozni, és itt ismerkedett meg a világ legjobb olasz pizzalisztjével.

Ezek után jött még 2 olasz étterem, mielőtt felvették egy egészséges termékeket forgalmazó élelmiszer boltba, hogy a konyhájuk kiegészítéseként hozza létre a friss pizza szekciót.

A történet szempontjából ennek az volt a jelentősége, hogy a bolt profiljába jobban illő, tönkölybúzából kellett kikísérleteznie egy nagyon jó pizzát, amivel Ákos elmondása szerint sokkal nehezebb dolgozni, mint a hagyományos lisztekkel.

Ezek után indították el a truckot.

És hogy is szokták mondani? A történet még csak most kezdődik!

A folytatásban megtudhatod, hogy mivé érett ez a rengeteg tapasztalat, hogy a történet másik pillére, Erika hogyan söpröget Ákos pizzaköve előtt, hogy biztosítsa a megfelelő sebességet, hőt és irányt, mint a curling-ben. Mert ez éppolyan csapatjáték. Együtt tervezik meg a stratégiát is mielőtt egy újabb dobás következne.

Kövesd Erika és Ákos történetét az oldalunkon!

Hamarosan folytatjuk!

Ha te is ismersz olyan embert, akit méltónak találsz, hogy bemutassuk őt a magazinban, írj nekünk.

[gs-fb-comments]

További portrék

A megállíthatatlan

A megállíthatatlan

Beszélgetés Hoffmann Henrikkel, a Hotel Ózon Residence superior tulajdonos családjának egyik tagjával, kinek lendülete hegyeket mozgat meg.

bővebben
Időutazás

Időutazás

a Bachusban keveredik számomra a nyolcvanas évek bujtori Balatonja, az Andrássy úti villák miliője a XVIII-XIX. század fordulójáról, a budai kisvendéglők kockás abroszos kerthelyiségei a rendszerváltás előttről, s a ma már csak emlékeinkben élő nagymamák fáradhatatlan vendéglátó szeretete.

bővebben
Share This
%d bloggers like this: