Kezdőlap Indulj innen
Portrék Értékfeltáró interjúk
Események Beharangozók és beszámolók
Fotónovella Egyperces történetek
Életképek Bulvármentes csemegék
MagazinMi ez és miért csináljuk?

Színek Lélek Család

4 perc

Koreny Dóra

l

Festőművész, orvos, szoftverfejlesztő, feleség és édesanya egyben.

Közösségi felületei:
Facebook | InstagramYouTube

Weboldal:
https://www.dorakoreny.com/

Hogyan lehetséges művésznek lenni kisgyermekes anyukaként a mai világban? Vajon kialakítható-e egy olyan életvitel, amelybe belefér a család, a karrier és még az alkotás is, lemondások nélkül?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Koreny Dórával és párjával, Ákossal budapesti otthonukban. Dóra festőművész, orvos, szoftverfejlesztő, feleség és édesanya egyben.

És mindezektől együttesen teljes az élete. A festés és a rajzolás, mint lélekruha kíséri egész életében, a diploma és az érdeklődési körének megfelelő munka az önbizalmat és a stabilitást, a család pedig a miértet és a hátteret jelenti egyszerre.

Ákosban olyan társra talált, aki nemcsak, hogy támogatja alkotó tevékenységében, de inspirálja is őt. A beszélgetésünk alatt is hol gyermekük dajkálásával foglalatoskodik, hol Dóra keze alá dolgozik, hogy minél harmonikusabban beszélgethessünk.

A videót Szabó-Gamos Attila, a Gamos Videography alkotója készítette.És ami talán a legjobb, hogy ő is megtalálta a saját lehetőségeit ebben a kis művészeti vállalkozásban, hiszen segít a közösségi média felületek menedzselésében, az alkotói folyamat dokumentálásában, megörökítésében.

A festés – és a művészet minden olyan formája, ahol színekkel lehet dolgozni – nagyon fontos része az életemnek, mert segít kikapcsolódni ebben a rohanó világban és segít “színt csempészni” a szürke hétköznapokba.

Dóra látásmódja már gyermekkorában egyedivé tette festményeit és rajzait, ma pedig az egyik legnagyobb boldogság a számára, hogy a mai gyermekek közül már sokan épp az ő alkotásainak gyönyörködtető világában nőhetnek fel.

Hiszen számos szülő vásárolja Dóra képeit, hogy vidámságot, gyermeklelket simogató környezetet varázsoljon az apróságok szobájába igéző tekintetű nyuszikkal, borzokkal, rókákkal.

Fantasztikus érzés a semmiből alkotni valamit! Mindig hatalmas örömmel tölt el, ha valaki meglát valamit a képeimben és úgy érzi, szívesen díszítené vele az otthonát.

Merthogy Dóra állatfiguráinak szemei tényleg olyanok, mintha élnének. Ilyen meleg, barátságos, tiszta szempárok őrzik Dóráék kisfiának, Vilmosnak a nyugalmát is.

S, hogy ezt nem csupán mi gondoljuk így felnőttként, arra ékes bizonyíték, amikor Vilmos eltévedt pillantása Dóra egyik festményére vetült, s a kisfiú szája tátva maradt, majd a legszebb babanyelven beszélni kezdett a képhez.

A panellakás teraszán már a természeti képekről beszélgetünk. Dóra mutat egy lombkoronák közt kikandikáló eget.

Hallom ugyan, ahogy arról mesél közben, hogy a vakráma ferdesége miatt csak gyakorlásnak indult a kép, de igazából nem fogom fel, mert annyira ott érzem magam a fák alatt, ahogy simogat a szél.

Meg is állapítom, hogy az interneten keresztül mennyire nem köszön vissza ezeknek a képeknek a varázsa! Őszintén örülök, hogy személyesen is megtapasztalhattam az élményt, amit ez a harmonikus kis család, és Dóra alkotásai jelentenek.

Szerencsére a most következő hétvégétől egy hónapon keresztül bárkinek lehetősége lesz élőben is megcsodálni egy kis válogatást ezekből a műremekekből.

Méghozzá nem is akárhol!

Mivel Dóra festményei az egész családnak segítenek átlépni egy kis mesevilágba, vagy kinyitni a fantázia kapuját, mi is lehetne jobb helyszín, egy cukrászdában kialakított galériánál, melynek terasza az őszi Balaton fölé nyújtózik.

A kiállítás 2020.10.17-től 2020.11.18-ig látható a Tihanyi Apátság Rege Galériában.

A többi képet és Dóra világát ide kattintva ismerheted meg.

A fényképeket Bazsó Szilvia készítette

A képi és hangfelvételek az Olympus eszközeivel készültek.

Ha te is ismersz olyan embert, akit méltónak találsz, hogy bemutassuk őt a magazinban, írj nekünk.

További portrék

Időutazás

Időutazás

a Bachusban keveredik számomra a nyolcvanas évek bujtori Balatonja, az Andrássy úti villák miliője a XVIII-XIX. század fordulójáról, a budai kisvendéglők kockás abroszos kerthelyiségei a rendszerváltás előttről, s a ma már csak emlékeinkben élő nagymamák fáradhatatlan vendéglátó szeretete.

bővebben
Csoda nagy

Csoda nagy

Kifürkészhetetlen, megfejthetetlen, izgalmas ember, akinek hatalmas lelke van. Nem bekategorizálható. Csoda nagy szíve van. Csoda nagy humora van. Csoda nagy. Ő a Bolyki.

bővebben
reneszánsz ember

reneszánsz ember

Maga tervez és valósít meg mindent. Ételt, fűszerkeveréket, food truck-et, vállalkozást. Lokodi Ákos egy rendkívül kreatív és sokoldalú alkotó. Egy igazi reneszánsz ember.

bővebben

Pin It on Pinterest